Clubhouse: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το νέο δημοφιλές κοινωνικό μέσο

Και ενώ υπάρχουν πολλά δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα όπως το Instagram, το Facebook, το Tik Tok και πολλά ακόμη, φαίνεται πως υπάρχει χώρος και για μερικά ακόμη.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται κυριολεκτικά χαμός με ένα νέο app, το Clubhouse, το οποίο έχει ξεκινήσει πολύ δυναμικά.

Τι είναι το Clubhouse?

Το Clubhouse είναι ένα “audio based social media app” μια ηχητική εφαρμογή. Προσομοιώνει, όπως ανέφερε η Vogue, τις podcast και πανελ συζητήσεις αφού οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται μόνο ηχητικά μηνύματα και όχι γραπτά ή φωτογραφίες και βίντεο.

Όταν μπεις στο app μπορείς να δεις «rooms» από άτομα που συνομιλούν και να επιλέξεις σε ποιο θα συμμετάσχεις ως listener. Μπορείς να σηκώσεις το χεράκι και αφού σε «ανεβάσουν πάνω» οι moderators του room να γίνεις speaker και να πεις την άποψη σου.

Μπορείς να δημιουργήσεις το δικό σου room και ως creator είσαι ταυτόχρονα και moderator του room σου.

Ποιοι το δημιούργησαν;

Δημιουργοί του είναι οι Paul Davison και Rohan Seth, ενώ, όπως σημειώνει το CNBC, η εταιρεία τους είχε ήδη αξία περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Δημιουργήθηκε τον Μάρτιο του 2020 ενώ τον Μάιο είχε μόλις 1500 χρήστες. Από την 1η Φεβρουαρίου όμως έχει φτάσει τους 2 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως και έχει αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου!

Ελλάδα

Είναι άγνωστο πόσοι Έλληνες χρήστες βρίσκονται στο Clubhouse αυτή την στιγμή καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμη. Εγώ προσωπικά «μπήκα» την περασμένη Κυριακή 31/1 ενώ τις τελευταίες 5 ημέρες παρατηρώ μια μεγάλη και γρήγορη αύξηση Ελλήνων χρηστών. Το Clubhouse τουλάχιστον στην Ελλάδα θυμίζει αυτή την στιγμή ,όπως ειπώθηκε σε ένα room το Twitter του 2007 αφού η πλειονότητα των χρηστών είναι Marketeers, life coaches και διάφοροι επαγγελματίες. Επιπλέον ήδη μερικοί celebrities έχουν κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Σάκη Τανιμανίδη ο οποίος μάλιστα συμμετείχε και προχθές (5/2) σε ένα room εκφράζοντας σε λίγα λεπτά την άποψη του για το νέο αυτό app.

Το clubhouse φιγουράρει αυτή την στιγμή (7/2) στην 43η θέση στο ελληνικό App Store

Πως μπορώ να γίνω μέλος;

Στην γρήγορη διάδοση του συνέβαλε αρκετά το γεγονός ότι χρειάζεται πρόσκληση για να μπείς. Ίσως ακούγεται λίγο οξύμωρο αλλά το γεγονός ότι δεν μπορεί να μπει όποιος θέλει έχει δημιουργήσει αρκετά μεγάλο hype. Για να γίνεις μέλος, λοιπόν, πρέπει να σε προσκαλέσει κάποιος που είναι ήδη μέσα ενώ το όνομα του θα φαίνεται για πάντα στο προφίλ σου.

Προς το παρόν είναι μόνο για ios users, οπότε θα χρειαστεί να έχεις iPhone ή iPad με λογισμικό ios 13 ή μεταγενέστερη έκδοση. Κάθε ένας που μπαίνει στο clubhouse έχει στην διάθεση του 2 προσκλήσεις ενώ όσο είναι ενεργός λαμβάνει επιπλέον προσκλήσεις για να στείλει σε φίλους του.

Στο μέλλον φαίνεται πως θα αλλάξει αυτό και η εφαρμογή θα γίνει ανοιχτή προς όλους δίχως να χρειάζεται πρόσκληση για να μπείς ενώ θα μπορούν και οι android users να εγγράφονται.

Tip : εάν δεν έχεις πρόσκληση μπορείς να κατοχυρώσεις το username σου και να κάνεις εγγραφή παραμένοντας στο waiting list. Εάν κάποιος από τις τηλεφωνικές σου επαφές είναι ήδη μέσα μπορεί να σε αφήσει να μπεις δίχως να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει κάποια πρόσκληση του!

Όλες οι συζητήσεις στο clubhouse είναι live! Δεν αποθηκεύονται και δεν καταγράφονται οπότε πρέπει να είσαι μέσα εκείνη την ώρα για να τις ακούσεις ή και να συμμετάσχεις.

Προσωπικά ως τώρα νιώθω ότι έχω λάβει πολύ value και έχω μάθει πολλά πράγματα. Μπορείς να βρεθείς σε rooms με χαλαρές συζητήσεις αλλά και σε rooms όπου μιλούν CEO ή πολύ πετυχημένοι άνθρωποι και να λάβεις πολλές γνώσεις. Όλα τα rooms έχουν τίτλους οπότε μπορείς να δεις ποιο σε ενδιαφέρει και ποιο όχι.

Monetize

Το Clubhouse έχει δηλώσει ότι έχει πλάνα ώστε να πληρώνει απευθείας τους creators οι οποίοι θα έχουν πολλούς ακόλουθους ενώ πολλοί χρήστες του εξωτερικού δηλώνουν ότι λειτουργούν ως paid moderators.
Ωστόσο στο σημείο αυτό θεωρώ προσωπικά ότι πρέπει να εστιάσουμε στο value που μπορούμε να λάβουμε αλλά και να δώσουμε μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα και όχι στο πως θα την αξιοποιήσουμε με σκοπό το χρηματικό κέρδος.

Influencers

Πολλοί θεωρούν ότι το νέο αυτό μέσο αποτελεί πρόβλημα για του influencers & micro-influencers καθώς δεν υπάρχει εικόνα και video όπως στα άλλα μέσα, π.χ Instagram. Εγώ προσωπικά θεωρώ ότι η πλατφόρμα αυτή θα δώσει την ευκαιρία στους influencers αλλά και σε όλους να δείξουν περισσότερα στοιχεία του χαρακτήρα τους και να ξεχωρίσουν. Είναι ίσως η ώρα να ξεχωρίσουν και άτομα που όντως έχουν κάτι να πουν πέρα από την εικόνα τους.

Εάν θέλεις να μπεις και δεν έχεις πρόσκληση στείλε μου ένα μήνυμα καθώς έχω κάποιες ακόμη.
Πως σου φαίνεται το νέο αυτό app? Θεωρείς ότι είναι το επόμενο trend ;
Join me on clubhouse too @ntinos_siahamis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *